Kuha, vanerivene

 
 

Ensimmäinen veneprojektini oli Portugalilaisvaikutteinen jolla. Vene on rakennettu Hannu Vartialan mainioiden ohjeiden mukaisesti. Jolla on erinomainen projekti ensikertalaiselle. Se on kevyenä veneenä sovilias lapsille ja helppo kuljettaa auton katolla. Vene soveltuu hyvin myös sähkömoottorille. Akun kanssa on oltava varovainen, paino vetää vedellä täytetyn jollan pohjaan ellei siihen rakenna jonkinlaisia kellukkeita. Vaneri ja puu kelluvat, joten itsekseen vene ei uppoa pohjaan.


Suunnilleen samalla vaivalla rakentaa ns. Sarjakuvaveneen. Suurempana sarjakuvavene on käyttökelpoisempi vaikka tämä Portugalilaisvaikutteinen jolla on sekin vallan mainio.


Näin pieneen jollaan suosittelen Hannu Vartialan ehdottamaa pitkittäispenkkiä, soutaja voi silloin helposti säädellä veneen painopistettä. Suurempiin veneisiin voi sitten rakentaa perinteisemmät penkit. Jolla kantaa parhaimmillaan kaksi aikuista ja lapsen, enempää sinne ei oikein mahdu. Vene on mielestäni varsin toimiva vaikka se tuntuu varsin kiikkerältä. Tämä on keveiden tasapohjaisten veneiden ominaisuus, siihen tottuu.  Penkit kannattaa tehdä mataliksi jotta painopiste pysyy alhaalla.


Tämä jolla on varsin kevyt soutaa, paljon parempi kuin kokeilemani kumiveneet. Painoa jollalla on ehkä 30kg ja sitä siirtelee yksikin ihminen suhteellisen helposti. Aikaa rakentamiseen menee kaikkiaan 20h-30h.


Takaisin pääsivulle http://www.iki.fi/oju/Suomi.html