Viking Tuija on vanerinen purjejolla. Jolla on noin 3,3m pitkä (11 jalkaa) ja se on tehty Glen L. Marine Designs-yhtiön piirustusten mukaan. Veneen tyyppinimi on Bull’s Eye. Piirustukset ovat hyvät ja osat on kuvattu luonnollisessa koossa (1:1). Ohjeistus on tosin hieman vanhanaikainen, kuvat ja konekirjoitettu kopionippu ovat erikseen.


Veneen tekemiseen meni lähes 170 tuntia, josta osa meni yleiseen ihmettelyyn. Seuraava valmistuisi nopeammin. Näihin tunteihin sisältyy kaikki, mukaanlukien maston ja purjeiden valmistus.

Epoksia veneeseen meni varsin paljon, veneen pohjaan laminoitiin lasikuitukangasta ja köliin tuli vaneristen vahvikkeiden väliin paksu kerros epoksia. Nämä lisäävät veneen kestävyyttä mutta eivät ole normaalioloissa välttämättömiä, epoksi on halvempaa Amerikassa eikä sitä siis ohjeissa säästelty.


Ensimmäinen purje tehtiin Bilteman valkoisesta kevytpeitteestä. Sekään ei ole huono vaihtoehto. Kun purjeen oikeasta muodosta syntyi jonkinlainen käsitys, tehtiin seuraava versio lahjoituksena saadusta oikeasta purjeesta leikkaamalla. Ensi kesäksi olisi tarkoitus tehdä bermudariki noin 5 m. mastolla ja kolmiopurjeella. Nykyinen riki valittiin koska se vaikutti helpolta toteuttaa (masto on vain reilut 3 m. pitkä).


Mielestäni lopputulos on hyvä, piirustukset kannatti ostaa. Vene purjehtii varsin kevyellä tuulella eikä hieman reippaampi tuuli sitä säikäytä. Venettä on myös mukava soutaa eikä se painonsa ansiosta keiku yhtä helposti kuin kevyemmät vanerijollat. Tässä on suuremman soutuveneen tuntua. Keula toimii hyvin, eikä vettä roisku veneeseen.


Jollan nimen ’Viking’ tulee erään norjalaisen varustamon öljynporauslauttojen huoltoalusten nimeämiskäytännön mukaan.


Takaisin pääsivulle http://www.iki.fi/oju/Suomi.html

Viking Tuija, purjejolla vanerista