Att beställa via Internet

Jag har beställt några gånger varor via Internet och här är några exempel på vad det kommer att kosta. Dessa exempel gäller Finland men samma logik fungerar för andra EU-länder. Nedan är en uträkning på vad en beställning via TowerHobbies kom att kosta:

428,44 Produkt + frakt ($52,99 + $13,29)
118,00 Tull + oms
----------------------------------------------
546,44 Totalt (FIM)

Lönade det sig? Kanske inte då samma sak hade kostat 630 mk + frakt här i hemlandet. Det tog nämligen 10 veckor för paketet att komma fram med det billigaste fraktalternativet (vilket jag visste då jag beställde eftersom TowerHobbies kan sin sak). Jag har även beställt en lexan-kaross från TowerHobbies och eftersom skatterna (OMS+tull) från priset OCH frakten underskred 50 mk behövde jag inte betala tull eller OMS. I praktiken bör frakten och priset underskrida 186 mk för RC-grejor. Fraktens andel kan reduceras med den del av fraktkostnaderna som orsakas av trafik inom EU, i praktiken rentav 40% ifall man beställer från USA. Det lönar sig ändå att fråga tullens rådgivning för att vara på den säkra sidan.

Ifall man beställer från Tyskland behöver man inte betala tull eller skatter i Finland. I exemplet nedan beställde jag en TAMIYA Wild Dagger från Staufenbiel:

35,00 DM frakt
0,00 DM Tull + oms
319,00 DM Bil
59,00 DM Kullager (24 st)
33,00 DM 7,2V 1700mAh Sanyo SCR accu
39,00 DM 8,4V 1700mAh Sanyo SCR accu
----------------------------------------------
476,00 DM Totalt

Slutsumman är 1474 FIM vilket motsvarar priset på endast bilen här i Finland. Paketet kom ända fram till dörren så fraktkostnaderna var inte heller så värst höga. Leveransen var snabb. Jag beställde med kreditkort men tyvärr måste jag faxa numret till företaget då de flesta Tyska företag som säljer denna typ av produkter inte använder sig av säkra protokoll vid överföringen. Accuna var mycket billiga precis som kullagren som brukar kosta 32 FIM per styck(!) här. Vid Staufenbiel kunde de kunde svara på förfrågningar på engelska via e-post.
TowerHobbies är i särklass det bästa nätföretaget inom branchen (30 000 produkter synliga på nätet) men Tyskland är ett mycket billigare alternativ än USA. Om man har en bra butik i närheten bör man köpa därifrån så de hålls vid liv men jag måste medge att prisskillnader på hundratals mark per beställning får mig snabbt att glömma alla fina ideal.