Tilaaminen ulkomailta

Olen muutaman kerran tilannut tavaraa internetin välityksellä ulkomailta ja en osaa sen kummemmin verrata käyttämiäni liikkeitä muihin vastaaviin. Kokeilin tilaamista ulkomailta ja ainakin Tower Hobbies toimi esimerkillisesti. Toimitusaika oli pitkä (10 viikkoa) koska valitsin halvimman lähetystavan mutta muuten kaikki meni hyvin. EU:n ulkopuolelta tilattaessa tavarasta menee tullimaksi (noin 4 %) ja ALV (22 %) joten tilaukseni loppusumma muodostui seuraavasti:

428,44 Tuote + rahti ($52,99 + $13,29)
118,00 Tulli + ALV
----------------------------------------------
546,44 Loppusumma

Kannattikko? Ehkä ei, koska kotimaasta vastaavan laitteen olisi saanut hintaan 630 mk + postikulut. Toisaalta, mikäli odottaminen ei häiritse niin onhan tuokin säästöä ja hinnastosta löytyy tuotteita joissa hintaero korostuu. Radio-laitteita ei kannata tilata EU:n ulkopuolelta ellei ole varma että laite on todellakin täysin samanlainen kuin täällä hyväksytyt mallit. Lisäksi todettakoon että amerikkalaisten 75MHz laitteet eivät ole täällä sallittuja. TowerHobbies on ylivoimainen nettikauppa mutta tilaamisen kannattavuus riippuu täysin dollarin ja euron keskinäisestä suhteesta. Lisäksi kannattaa muistaa että monissa tapauksissa tuotteet on tehty Japanissa jolloin ne kannattaa tilata suoraan Euroopasta eikä maksaa tullia useaan kertaan.
Tullimaksulta ja ALV:ltä voi käytännössä välttyä mikäli verojen arvo alittaa 50mk jolloin maksuja ei peritä. Käytännössä tämä tarkoittaa RC-laitteissa sitä että laitteen hinta ja rahti yhteensä eivät saa ylittää 186mk. Periaatteessa rahdin hinnasta voidaan vähentää se osuus joka tapahtuu EU:n sisällä eli jopa 40% mikäli tavara tulee lentäen USAsta. Käytännössä varoisin luottamasta tähän varmistamatta asiaa tullista jonka avustava puhelin on varsin toimiva (tullineuvola).
Tilasin uuden korin Tracker 2:seen ja koska en tilannut muuta ja käytin halvinta rahtia sain tuotteen ilman ALV:tä mutta toisaalta rahtikustannukset olivat kolmannes hinnasta. Postimyynnistä kannattaa yleensä tilata paljon kerralla joten nytkään en voi sanoa ostoksen olleen erityisen halpa. Harvat kaupat pitävät lexankoreja varastossa jolloin TowerHobbiesin kotisivut taas kerran näyttävät kyntensä.

Saksasta tilaamalla säästyy ALV, lisäksi saksalaiset yritykset voivat lähettää tänne tavaraa postiennakolla joten luottokorttia ei välttämättä tarvita tilauksen tekemiseen. Tässä esimerkkinä Tamiyan Wild Daggerin tilaaminen Saksasta (http://www.staufenbiel.com/):

35,00 DM rahti
0,00 DM Tulli + ALV
319,00 DM Auto
59,00 DM Kuulalaakerit (24 kpl)
33,00 DM 7,2V 1700mAh Sanyo SCR akku
39,00 DM 8,4V 1700mAh Sanyo SCR akku
----------------------------------------------
476,00 DM Loppusumma

Loppusumma oli 1474 FIM eli käytännössä sillä olisi saanut pelkän auton Suomesta. Paketti tuli kotiin ovelle tuotuna joten postikulutkaan eivät loppujen lopuksi ole kovin kovat (ei postiennakkoa vaan maksu luottokortilla). Akkujen ja laakereiden hinnat olivat teodella edulliset. Akut olivat ehkä puolet halvempia kuin kotimaasta ostettuna, laakereiden hintaa en viitsi arvella koska viimeksi kysyessäni ne maksoivat 32 FIM kappale! Varovaisesti arvioiden tilaus oli 40% halvempi kuin Suomesta ostettuna. Kaikki ei ole halvempaa, esimerkiksi Kyoshon Readyset-paketin hintaero on olematon. Tässä liikkeessä myyjät vastasivat nopeasti englanninkielisiin sähköpostitse tuleviin kysymyksiin joten senkään suhteen ei ollut ongelmia. Alustavan tiedonhaun olin tehnyt TowerHobbiesin ja valmistajien sivuilta.

Amerikkalaiset osaavat palvelun mutta kaikenkaikkiaan Saksa on huomattavasti halvempi vaihtoehto nykyisillä dollarin hinnoilla. Mikäli asuu erikoisliikkeen lähellä ei kauppiastakaan kannata unohtaa, muutama säästetty markka ei korvaa asiantuntevaa myyjää. Eli hyvistä neuvoista kannattaa maksaa hieman lisää. Itse ostan nykyisin netistä lähinnä siksi etten nykyisin saa mitään suoraan hyllystä ja tavara menisi kuitenkin tilaukseen. Toisaalta tonnin hintaerolla on helppo unohtaa ylevät periaatteet.
TowerHobbies on esimerkillinen nettikauppa, alan eliittiä. Ostaisin sieltä kaiken mikäli tullia ja ALVia ei tarvitsisi maksaa. Saksalaiset firmat eivät yllätyksekseni yleensä käytä salausta luottokorttitietojen luovutuksen yhteydessä joten ne on lähetettävä faksilla mikäli aikoo pitää kiinni Luottokunnan määräyksistä (suosittelen!). Vaikeaa se ei ole mutta hieman tympeää kun ajattelee kuinka paljon helpompaa on tilata ajanmukaisesta nettikaupasta.