BBC Model B

Joskus 80-luvun alussa englannin yleisradioyhtiö BBC näytti tv-ohjelman nimeltä 'the Mighty Micro' jossa povattiin mikrotietokoneiden esiinmarssia. Ohjelma johti parlamenttikyselyyn jossa ihmeteltiin pitäisikö kansakunnan jotenkin varautua moiseen mullistukseen. BBC sai tehtäväkseen valistaa kansaa. BBC tarvitsi tehtävään referenssilaitteiston ja usealta valmistajalta pyydettiin tarjousta. Ainoastaan Acorn onnistui täyttämään BBC:n vaatimukset.
Acorn rupesi valmistamaan laitetta joka levisi koteihin ja kouluihin. Laite ei ollut kovinkaan suosittu lasten keskuudessa koska sellaisia oli koulussa ja siitä puuttui peleissä tarvittavat spritet. Laite on kuitenkin fyysisesti erittäin vakuuttava tukevine koteloineen ja runsaine liittimineen eikä ominaisuuksissakaan ole moittimista.
Mainittakoon että laitteeseen sai puhesyntetisaattorin jonka tekemisessä oli käytetty BBC:n uutistenlukijaa jotta kone puhuisi 'oikeaa englantia'.
Acorn BBC Model B
CPU 6502A / 2 MHz
RAM 32Kb (laajennettavissa 64 Kb)
ROM 32Kb
Näyttömuisti
Tekstitilat: 25*80, 25*40
Grafiikkatilat: 160 * 256 (16 väriä), 320 * 256 (4 väriä), 640 x 256 (1 väri)
Ääni: 3 kanavaa + kohina, mono
Massamuisti:
Liitännät: 8 bittinen rinnakkaisportti, 8 bittinen I/O portti RS423 (ei siis 232) Tv,video,RGB Kasettiasema Portti rinnakkaisprosessorille (!) 4 kpl 12 bittistä A/D sisäänmenoa 5V ja 12V ulostulot Econet, Acornin 115 kbs verkkoliitin. Levyasemaliitin (vaatii ROM lisäyksen toimiakseen) Peliohjainportti
Käyttöjärjestelmät/ohjelmat: BASIC ROMissa
Mitat: 409 mm * 358 mm * 78 mm / 3,7 kg
Kohderyhmä: Koulut/opetus
Valmistusvuodet:
Hinta/vuosi:
Muuta: Loistavat liitäntämahdollisuudet. Hyvin rakennettu kone. Toinen prosessori mahdollisti yli 64Kb:n muistin. Toinen prosessori voi olla 6502 tai Z80. ELITE on kirjoitettu ja ensimmäiseksi julkaistu BBC B:lle. 32Kb RAM on liian vähän näin hyvään laitteeseen.

Kuvia:

BBC Model B BBC Model B
BBC Model B BBC Model B
BBC Model B BBC Model B
BBC Model B BBC Model B, liittimet
BBC Model B BBC Model B,altapäin