Sinclair QL

Sinclair QL on eräs niistä koneista johon kohdistui kovat odotukset, olisihan se huippusuositun Spectrumin seuraaja. Kone olikin edistyksellinen ilmestyessään. Koneessa on kaksi, Spectrumistakin tuttua, Microdrive-asemaa massamuisteina eikä Sinclair koskaan tarjonnut levyasemaa koneeseen vaikka sille olisi ollut tarvetta. Microdrive on päättymätöntä nauhaa käyttävä kasettiasema jonka kasetit mahtuvat tulitikkuaskiin. Aseman kapasiteetti oli 100 kilotavua formatoituna (80 Spectrumilla), mikä ei ollut kovin paljoa edes siihen aikaan. Asemat olivat suhteellisen nopeita mutta luotettavuus ei ollut kovin hyvä eivätkä asemat vanhemmiten pysyneet säädöissään. Ohjelmistontuottajat vierastivat asemia eikä QL:lle ikinä ilmestynyt kovin paljoa ohjelmia, ainakaan jos verrataan odotuksiin.
Motorolan 68008 on 32-bittinen prosessori mutta siinä on vain 8 bitin dataväylä. Mitään ihmeellistä ei koneen suorituskyky näinollen tarjonnut vaikka kone ei todellakaan ollut hidas verrattuna kilpailijoihin.
Koneessa oli hyvä grafiikka ja käynnistettäessä valittiin käytetäänkö TV:tä vai monitoria näyttönä. Monitorin kanssa kone kykeni täysiin 80 merkin riveihin. Koneen Basic oli varsin edistyksellinen ja muutenkin koneessa oli monta hyvää ideaa. Yksi parhaista puolista oli koneen mukana tulevat ohjelmat joiden valmistaja oli PSION. Ohjelmat olivat tekstinkäsittely, taulukkolaskenta, tietokanta ja yritysgrafiikka (eli se mikä nykyisin on osa jokaista taulukkolaskentaohjelmaa). Ohjelmat olivat helppokäyttöisiä ja esimerkiksi tekstinkäsittely päihitti mielestäni silloisen markkinajohtajan, WordStarin, mennen tullen. Valitettavasti kone ei menestynyt. Konetta markkinoitiin yrityskäyttöön vaikka se olisi ihan hyvin sopinut kotikoneeksikin. Triviatietona Linus Torvalds on aikoinaan käyttänyt QL:ää.
Sinclair QL
CPU Motorola 68008 / 7,5 MHz
RAM 128Kb (max 512 Kb)
ROM 48Kb
Tekstitila: 25*32 (TV), 25*85 (monitori)
Grafiikka: 512*256, 256 * 256, 256 väriä
Ääni: 1 kanava, 4 oktaavia, sisäänrakennettu kaiutin
Liittimet: RS232. RGB, paikallinen verkko, useampi microdrive-asema, laajennusportti, moduliportti,2* joystick (ei standardi).
Käyttöjärjestelmä: BASIC ja QDOS ROMissa
Kohderyhmä: Pienyritykset
Hinta/vuosi: 4950 mk / 1984
Muuta:

Kuvia:

Sinclair QL Sinclair QL
2*Microdrive 2*Microdrive
Microdrive Microdrive